Doorgaan naar hoofdcontent

Het kerstdiner

Het is bijna 7 uur in de ochtend van de dag van kerstavond. Overigens wilde ik dit al eerder posten, maar ik had het gewoon veel te druk. Hopelijk hebben jullie er nog iets aan. Ik ga namelijk ons kerstdiner met jullie delen. Hopelijk zorgt dit voor wat last minute inspiratie voor de mensen die nog helemaal vast zitten. Er zitten niet echt exotische dingen in en het meeste zal echt nog in de supermarkten liggen.

kerstavond:

 Voor mijn vriend is de traditie een uitgebreide broodmaaltijd. Voor mij een uitgebreid diner met
cadeautjes. Dat is dus altijd een beetje een lastig dingetje. Iedereen wilt natuurlijk zijn eigen tradities voortzetten. Dit jaar gaan we voor het diner. Het is een simpel, maar toch chique diner helemaal kids-approved.

Het voorgerecht:
Wij beginnen de avond met twee verschillende simpele soepjes. Een maïssoep uitgezocht door Lily en een romige wortelsoep uitgezocht door Yorick. De wortelsoep had ik laatst gemaakt en was echt super lekker.  Je hebt nodig voor beide soepen: 2 preien, zonnebloemolie, sambal oelek (Ik neem trouwens altijd sambal manis, die is zoeter en minder pittig) 600 gram maïs in blik, 400 ml kokosmelk, 2 groentebouillon tabletten, 1 uit, 1 cm verse gember, 1 teen knoflook, 1 Kg winterpeen en 1 medium handsinaasappel. Simpel toch? Mocht je niet willen zoeken. Bij de AH ligt de gember meestal bij de uien en knoflook in de buurt. Verder heb je wel een staafmixer nodig. Let hierbij op dat deze van rvs is en niet kunststof. Die van mij is namelijk heel grappig van vorm tegenwoordig.

Een tussengerecht:
Wil je er nog een gerechtje bij: Blini's (Liggen bij de garnalen, waarom weet ik niet) met stukjes brie of met crème fraîche en parmaham. Toastjes met brie of camembert kan ook tussendoor en worden wel gewaardeerd door de meeste kinderen, of voor de stijfvretertjes... droog met niks erop.

Hoofdgerecht:
Beenham met honing-tijm saus. Tja sorry, kant en klaar van bij de lidl. Vorige week al gekocht met
een houdbaarheid tot morgen. Misschien hebben ze er nog een, misschien kun je ook een andere kant en klare maaltijd nemen. Een gewone beenham (Een kleine, niet een grote in een dure verpakking) is ook altijd lekker met bijvoorbeeld een champignon roomsausje (uit een zakje).
Daarbij een zoete aardappel puree. Gepikt uit een recept voor een ovenschotel die echt niet lekker was behalve de puree. Je hebt nodig: 1 Kg zoete aardappels, 125 g zachte geitenkaas met honing, eventueel melk. schil en kook de aardappels in 20 minuten. Stamp ze fijn met de geitenkaas en voeg eventueel een beetje melk toe om het romiger te maken. Klaar. Je zou het eventueel nog in 10-20 minuutjes in de oven bij de beenham kunnen zetten. Is ook lekker en dan kan jij rustig de rest maken of de tafel leuk dekken. 
Als groentjes nemen we voor de kinderen een pot erwten en wortels. Zo in een steelpannetje geknikkerd en de kiddies zijn happy.
Verder nog zoete aardappelblokjes. Dit is een beetje moeilijk te beschrijven aangezien ik dit meestal op de gok doe. Ik denk een drie grote aardappels, geschild en in blokjes (dobbelsteen grootte) gesneden. 3 e.l. olijfolie, 1 e.l. gedroogde koriander, 1 e.l. paprikapoeder mild, 1-2 teentjes knoflook (geperst). Meng dit alles bij elkaar in een grote kom. Je moet een beetje kijken dat alle blokjes gemarineerd zijn. Voeg eventueel zout en peper toe (doe ik nooit). Je kan het of in de oven op 220*C voor 40 minuutjes zetten, of in een wokpan op medium vuur in 20-25 minuutjes bakken. Het laatste vind ik persoonlijk lekkerder. In de oven gaan ze op een bakplaat en kunnen ze lekker crunchy worden, kan ook helemaal zompig zijn. Voor het gemak raad ik de wokpan aan. 
Nog meer groentjes voor erbij namelijk pastinaak. Nog nooit gemaakt,maar het komt uit het Jamie Oliver kerstkookboek dus het zal wel goed zijn.  Dit is trouwens niet het recept uit het boek (dat is niet online te vinden en mag ik hier ook niet neerzetten). Het boek is trouwens sowieso een aanrader.

Dan mijn "signiture dish":
Kipfilet met sinaasappelsaus (Kan ook met een hele kip. Wrijf dan de kruiden erin, prik de kiwi en een extra sinaasappel erop met prikkertjes en rooster in de oven zoals op de verpakking staat)
Nodig: 4 stuks kipfilet, kardemompoeder, 2 kiwi's, 400mL sinaasappelsap, 1/2 bouillonblokje (groente of tuinkruiden) 1 kaneelstokje, gemberpoeder, 1 fijngesneden ui, maïzena, bakboter, peper en zout.
1. Meng 1 theelepel zout, een beetje peper en twee mespuntjes kardemompoeder en wrijf de kipfilets hiermee in. Leg ze eventjes in de koelkast, dan kunnen de kruiden intrekken.
2. Maak nu de saus. doe bij het sinaasappelsap in de maatbeker 200mL water met het bouillonblokje, het kaneelstukje en twee mespunten kardemom- en                                                  gemberpoeder.
3. Smelt boter in een steelpannetje en fruit de uit. Schenk het sinaasappelmengsel erbij en laat zachtjes  +/- 10 minuutjes pruttelen met de deksel op de pan.
4. Bak de kipfilets goudbruin in ongeveer 10 minuutjes (5 minuten iedere kant) met wat boter in een pan. 
5. Schil ondertussen de kiwi heel dun en leg dit op een plankje.
6. Haal met een houten lepel het kaneelstokje uit de saus. Maak de maïzena aan en roer dit door de saus. Breng het goed aan de kook en bind het tot de saus wat dikker is. 
7. Leg de kipfilet op het bord en leg de kiwi plakjes er dakpansgewijs bovenop. Schenk een beetje van de saus erover en serveer de rest erbij.

Nagerecht:
Uhh... Je hebt net een beenham, kipfilet, twee soorten groente, twee soorten aardappels en twee soepen gemaakt, laat staan de blini's. Mens haal een vienetta ijstaart. Yorick maakt trouwens wel een of andere ijstaart zelf (Kun je ook doen), maar serieus, het is maar een toetje, iedereen zit al volgevreten en kinderen vinden al het ijs wel lekker. Ook leuk zijn natuurlijk pinguin ijsjes.

Natafelen op de bank:
Lekker met een cappuccino of een glaasje dessertwijn, bonbonnetje van Visser chocolade of macarons van mij Smores (uit Meerssen, moet je echt een proberen). Gewoon gezellig met een kerstfilm.


Maar dan hebben we pas één dag gehad!
Ja dat klopt. Eerste kerstdag gaan wij ons namelijk laten verzorgen door de ouders van Yorick. Je denkt misschien dat je het allemaal zelf wilt doen. Doe dit niet! Ga naar je ouders/schoonouders. Je kinderen worden bezig gehouden door opa's, oma's, ooms en tantes en jij hoeft niets te doen. Ideaal!



ok, dan tweede kerstdag: Dan zijn we weer thuis. Joni gaat naar haar vader en Lily naar mijn moeder logeren. Alleen Zoey is dan thuis (ja en Link, maar die eet niet mee. Die heeft zijn eigen potjes).

Voorgerecht:
Tomaten crème soep (uit blik) met dank aan kerstpakketten. 

Tussengerecht:
Pasteitjes met champignon ragout. Uit pak en blik met dank aan de lidl.

Hoofdgerecht:
Een bak bami (kan en klaar) en een pakje diepvries saté. Ok, dit klinkt raar, maar dit is wat Zoey wilt
eten dus maken wij dat voor haar.
Voor ons konijnenboutstoof met regenboogwortelmix, Geitenkaasquiche met verse vijgen (zonder de salade die erbij staat) en zoete aardappel gratin (heb ik pas gemaakt en is echt super-de-puper lekker).

Nagerecht:
Een kant-en-klare red velvet cake van de appie-happie. Ook altijd lekker!


Dus dat is het. Twee diners die kindjes en mama's lekker vinden. (papa vind alles lekker). Misschien hebben jullie er nog iets aan, als je het echt niet meer weet kun je altijd nog naar de chinees gaan. Is ook lekker en heb je vast ook al langer niet meer gehad.

Voor nu, Fijne Kerstdagen. Mogen jullie diners lekker zijn, je kinderen je rustig laten koken en je nachten lekker lang vol slaap!

Reacties

Populaire posts van deze blog